28. travnja 2025.

Kako odabrati jelovnik za vaše događanje: Vodič kroz svijet cateringa

Planiranje događanja može biti izazovno, ali jedan od ključnih elemenata koji će gostima ostati u sjećanju je – hrana. Bez obzira organizirate li poslovni domjenak, vjenčanje, rođendan ili opušteno druženje, pravilan odabir cateringa i jelovnika može vaše događanje pretvoriti u pravi gastronomski užitak.

 

1. Razumijevanje vrste događanja

Prvo pitanje koje si trebate postaviti jest – kakav događaj organiziram? Formalne prigode poput vjenčanja ili poslovnih večera zahtijevaju sofisticiraniji meni, dok su za neformalne zabave prikladnija finger food rješenja ili tematski buffet.

 

2. Poznavanje gostiju

Razmislite o prehrambenim navikama svojih uzvanika. Ima li među njima vegetarijanaca, vegana, alergičara ili osoba s posebnim dijetama? Kvalitetan catering će vam pomoći osmisliti jelovnik koji uključuje sve potrebe – jer zadovoljni gosti znače uspješan događaj.

 

 

3. Sezonalnost i lokalne namirnice

Birajte jelovnik koji koristi sezonske i lokalne sastojke. Ne samo da će hrana biti svježija i ukusnija, nego i ekološki prihvatljivija. Osim toga, takav jelovnik može uključivati tradicionalna jela u modernom ruhu – pravi hit među gostima!

 

4. Stil posluživanja

Želite li poslugu za stolom, buffet, koktel s kanapeima ili možda food truck na otvorenom? Stil posluživanja trebao bi odgovarati atmosferi događanja i logistici prostora.

 

 

5. Djeca su posebna publika

Ako na događanju sudjeluju i djeca, obavezno predvidite poseban dječji jelovnik. Djeca često ne uživaju u sofisticiranim jelima kao odrasli, pa su najpopularniji izbori:

  • Pileći nuggets s krumpirićima
  • Tjestenina bolognese
  • Mini pizze
  • Voćne salate ili čokoladni deserti

Uz to, obroci za djecu mogu biti zabavno prezentirani – primjerice u šarenim tanjurima ili s ukrasima u obliku životinjica, što dodatno podiže doživljaj.

 

6. Degustacija prije odluke

Uvijek je dobra praksa dogovoriti degustaciju prije konačne odluke. Tako ne samo da ćete isprobati okuse, već i upoznati tim koji će taj dan biti zaslužan za hranu.